Inleiding

We staan voor een grote verduurzaamheidsoperatie van onze woningen. Nog voor 2030 moeten zeker 1,5 miljoen woningen verduurzaamd zijn en van het aardgas af, om de Klimaatafspraken uit 1990 (CO2 vermindering van 49%) te behalen.

De woningcorporaties zijn al begonnen met de verduurzaming, maar in de particuliere sector is er nog weinig beweging. Uit onderzoek blijkt dat woningeigenaren geen geld hebben om hun woning te verduurzamen en dat ze ook bang zijn dat dit geld verloren gaat, als ze hun woning binnen enkele jaren verkopen. In mijn visiestuk kunt u lezen, dat dit laatste niet het geval is, maar het eerste punt blijft wel: hoe financier je verduurzaming.

1. Nieuw instrument: gebouwgebonden financiering

Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een product dat “gebouwgebonden financiering” heet. Dit is een hypotheek die niet aan de bewoner is gebonden, maar aan de woning. Hoe werkt zo’n gebouwgebonden financiering dan?

2.   Zo werkt gebouwgebonden financiering

Stel u wilt verduurzamen. U vraagt een gebouwgebonden financiering aan van 30.000 euro voor 30 jaar. U betaalt maandelijks rente (aftrekbaar) en aflossing. Het geld voor de lasten van deze hypotheek financiert u door een lagere (of helemaal geen) energierekening. Wat u eerst maandelijks aan de energieleverancier betaalde, betaalt u nu aan uw gebouwgebonden financiering.

3.    Verhuizen en gebouwgebonden financiering

Stel u gaat na 5 jaar verhuizen. Dan gaat deze gebouwgebonden financiering niet met u mee, maar blijft deze bij de woning. De nieuwe eigenaar neemt hem over.

4.   Gratis verduurzamen

Dus als u investeert in energiebesparende maatregelen, heeft u een lagere (of geen) maandelijkse energierekening. Met het dit geld lost u maandelijks uw verduurzamingshypotheek af. Verhuist u, dan lost de nieuwe eigenaar deze hypotheek verder af. Op deze manier voelt u de verduurzaming dus niet of nauwelijks in uw portemonnee.

5. Even wachten met verduurzamen

Naar verwachting zal deze gebouwgebonden financiering eind 2020 of in 2021 mogelijk zijn. Mijn advies is dan ook om dit even af te wachten, voordat u gaat verduurzamen.

 

 

 

Dit artikel is geschreven door:

drs. Jeanette I Hobo RC

Eigenaar Foxyhome Makelaars, Rijswijk