Wijzigingen in aanvraag en inhoud energielabel

Let op: het wordt lastiger en duurder om in 2021 een energielabel voor je woning aan te vragen! In dit artikel lees je er alles over en ook wat je het beste kunt doen.

Tot eind 2020 is het mogelijk online een energielabel voor je woning aan te vragen. Het is verplicht bij verkoop van je woning in het bezit te zijn van een geldig energielabel. Dit label is 10 jaar geldig en vraag je tot eind 2020 via een website aan voor 6 a 7 euro. Na het invullen van gegevens over de woning, ontvang je binnen een dag je energielabel in je mailbox. Ook wordt het automatisch geregistreerd, zodat ook anderen dit kunnen opzoeken. 

In 2021 wordt een nieuwe methodiek gebruikt, namelijk de NTA8800. Dit is veel preciezere methode om het energieverbruik van een woning te meten. Dit label kan niet meer online worden verkregen. Het is nodig dat een energiedeskundige (EPA-adviseur) bij u langs komt en de woning inspecteert. Hier zijn kosten aan verbonden. Een energielabel aanvragen vanaf 2021 kost naar inschatting tussen de 200 en 250 euro.

Hoe berekent NTA8800 het energieverbruik?

Primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 per jaar bepaalt het label. Het primair fossiel energiegebruik is de hoeveelheid fossiele energie die gebruikt wordt voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie.

De schiloppervlakte van een woning (aantal m2 dat in direct contact staat met de buitenlucht) is een behoorlijke bepalende factor in de nieuwe berekeningen. Zonnepanelen hebben minder invloed in het nieuwe dan in het oude systeem. Vrijstaande en hoekwoningen hebben de kans om 1 labeltrede te dalen in het nieuwe systeem. Veel woningen houden ook met de nieuwe berekeningen hun huidige label. Sommigen gaan een label omhoog of naar beneden.

Politieke vragen over het nieuwe systeem

Onlangs zijn er in de Tweede Kamer vragen gesteld over het nieuwe label. Diverse parlementariërs vinden de prijs die de woningbezitters moeten betalen erg hoog. Er is afgesproken dat het nieuwe label toch ingaat per 2021. Ondertussen denkt de politiek verder na en wordt e.e.a. wellicht per 1 juli 2021 weer gewijzigd. Daar is nu nog geen verder informatie over beschikbaar.

Nog even snel aanvragen?

Heeft jouw koopwoning nog geen energielabel of is het al vrij oud? Vraag dan dit jaar nog snel een nieuw label aan. Dat bespaart je veel geld en het label is 10 jaar geldig.

Meer weten?

Wilt u meer lezen over deze ontwikkeling?

Kijk dan hier: https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels/bestaande-bouw/energielabel-woningen/nieuw-energielabel-woningen-vanaf-1-januari-2021 .

Foxyhome: de makelaar van Rijswijk!

Kopen of verkopen in Rijswijk? Neem dan contact op met uw CO2-neutrale makelaar in Rijswijk: Foxyhome. Wij komen graag vrijblijvend bij u langs om uw wensen te bespreken.