De hypotheekrente stijgt! De afgelopen weken is de rente weer behoorlijk gestegen. Als reactie hierop gingen met name de tech-aandelen op de beurs onderuit. Techbedrijven lenen relatief veel en als die hogere rentes moeten gaan betalen, daalt hun kasstroom, wat tot een ware afstraffing van de koersen leidde. De rentestijging tikte ook meteen door in de hypotheekrente. Moeten we ons zorgen maken?

Hoe “crisis” is de Corona-crisis?

We zitten momenteel in een grotere crisis (qua economische teruggang), dan in de jaren 30. Zo’n crisis gaat normaal gepaard met een meerjarige periode van zwakke of negatieve groei. Precies daarom daalden ook de rentes in 2020. Men was bang dat de economie door de Corona-crisis langdurig op een traag groeipad terecht zou komen.

Inmiddels hebben we een jaar ervaring met de Corona-crisis opgedaan en zijn de meningen van de experts over een langdurige trage groei bijgesteld. Vaccineren, hoewel de lange termijn effecten op de gezond daarvan niet bekend zijn, zorgt voor daling van het aantal infecties. Ook lukt het steeds beter om ernstig zieke patiënten te behandelen. Door de overheidssteun hebben minder huishoudens dan gedacht hun inkomsten verloren. Voor degenen die wel hun baan verloren, lijkt dit niet definitief. De banen in onder andere de horeca en het entertainment, zullen immers weer terug komen zodra de Corona-maatregelen worden opgeheven.

Meer belanghebbenden bij lage rente

Men is er van overtuigd dat de economie op korte termijn weer sterk zal aan gaan trekken. Normaliter betekent dit dat de hypotheekrente stijgt. Niet leuk voor de koper van een  woning en voor bedrijven die geld moeten lenen, maar hierin staan zij niet alleen. Er is namelijk nog een partij die geen baat heeft bij de stijgende rente: de Europese Centrale Bank. De schuldenlast van de Zuid-Europese landen was voor de Corona-crisis al hoog en door Corona zijn de staatsschulden van alle Europese landen nog eens fors gestegen. Als nu ook de rente op die schulden nog eens fors omhoog gaat, zullen de lasten ondraagbaar zijn, zullen belastingen omhoog moeten waardoor mensen minder uitgeven en dan komen we in een echte langdurige crisis terecht.

De ECB hield al voor de Corona-crisis de schulden laag en is nu nog meer gemotiveerd om dit te doen. Hun target is een inflatie van rond de 2%. Inflatie zorgt er voor dat de schuld relatief minder waard wordt. Het loon van de meeste mensen groeit met de inflatie mee, maar de hypotheek blijft gelijk. Zo vormen de hypotheeklasten ieder jaar een kleiner deel van de inkomsten.

Hypotheek blijft betaalbaar

De hypotheekrente is gebaseerd op de rente die de ECB aan andere banken en financiële instellingen vraagt. De verwachting is dus dat deze laag blijft. De 10-jaars rente op staatsobligaties zal naar verwachting negatief blijven. Helaas gaan we geen geld toe krijgen op onze woning hypotheken. De bank moet immers wat verdienen aan deze transactie en er is ook een risico-opslag. De kans dat een particulier zijn schuld uiteindelijk niet kan betalen, is natuurlijk groter dan dat een overheid dit niet kan. Dit heeft een prijs. De verwachting is dat de hypotheekrente dus laag blijft. Deze zal zich naar verwachting stabiliseren op het (toch al lage) punt van voor de Corona-crisis. Wilt u weten wat de huidige hypotheekrente is? Klik dan hier.

Uw woning (ver)kopen?

Neem dan contact op met Foxyhome Makelaars: uw lokale CO2-neutrale makelaar voor Rijswijk en direct omliggende gebieden. Klik hier voor onze pakketten en eerlijke vaste all-in tarieven.

Dit artikel is geschreven door:

drs. Jeanette Hobo RC KRMT

makelaar en eigenaar