Hoe bereken je zelf de waarde van je huis Foxyhome Makelaars

Als je wilt verhuizen, wil je natuurlijk graag weten wat je huidige woning waard is. Echter, ook als je niet van plan bent om binnenkort te verhuizen, is het altijd interessant te weten wat je woning ongeveer waard is. Je kunt natuurlijk een makelaar laten komen om een waardebepaling te doen, maar waarom doe je het niet zelf? Hoe bereken je zelf de waarde van je woning? Hieronder wordt uiteen gezet hoe je dat eenvoudig zelf kunt doen.

Eenvoudige methoden om de waarde van je woning te berekenen

De WOZ-waarde van je woning kan een grove indicatie van de waarde geven. Heb je je woning recent (zeg minder dan 2 jaar geleden) gekocht, dan benadert de WOZ-waarde je woningwaarde vrij redelijk. De WOZ-waarde wordt namelijk om en nabij de verkoopprijs aangepast na verkoop van een woning.

Maar hoe kun je zelf bij benadering de waarde van je woning bepalen als je er al langer woont? Daar zijn verschillende methoden voor. Je kunt bijvoorbeeld op FUNDA kijken welke gelijksoortige woningen in jouw buurt voor welk bedrag te koop staan of het afgelopen jaar verkocht zijn.

Je kunt ook naar de woningmarktrapporten van de NVM kijken voor jouw omgeving. Kies daarbij Delft e.o. Je vindt dan de gemiddelde transactieprijs per m2 voor diverse woningsoorten (hoekwoning, middenwoning, appartement, etc…) Klik hier op de link .

Voorbeeld:
De gemiddelde m2 prijs van een appartement was 3.050 euro per m2 eind 2020 (bron NVM). Is uw appartement bijvoorbeeld 100m2 dan was het volgens deze berekeningen 305.000 euro waard eind 2020. (Voor nu -april 2021- kunt u er al weer ca 2,5% bij op tellen).

Corrigeren van de gemiddelden naar uw situatie

De waarden die uit bovenstaande methoden komen, zijn een gemiddelden. Sommige woningen zijn mooier dan gemiddeld: goed onderhouden, moderne keuken en sanitair en helemaal instap-klaar. Een koper is bereid voor dergelijke woningen meer dan de gemiddelde prijs te betalen. Dit geldt ook voor het hebben van een grotere tuin dan gemiddeld en een goed energielabel. Is de woning gedateerd en slecht onderhouden, dan zal de koper hier minder dan gemiddeld voor betalen. Hij zal immers zelf nog een behoorlijke additionele investering in verbetering moeten doen qua geld en moeite.

Overweegt je te verhuizen? Vraag dan uw makelaar om een waardebepaling

Overweegt u te verhuizen? Dan heeft u belang bij een nauwkeurige waardebepaling. Laat dan een waardebepaling doen door een makelaar. Foxyhome Makelaars doet dit gratis en vrijblijvend voor u.

Uw woning (ver)kopen?

Neem dan contact op met Foxyhome Makelaars: uw lokale CO2-neutrale makelaar voor Rijswijk en direct omliggende gebieden. Wij zijn professioneel en natuurlijk goed verzekerd. Klik hier voor onze pakketten en eerlijke vaste all-in tarieven.

Dit artikel is geschreven door:

drs. Jeanette Hobo RC KRMT

makelaar en eigenaar