verduurzaming eigen woning

De energie transitie is gestart. Denkt u ook wel eens aan het verduurzamen van uw woning? Waar te beginnen? Wanneer te beginnen? Hoe pak ik dat aan?

Dit is een artikel dat ik geschreven heb voor mijn eigen wijk (De Strijp in Rijswijk ZH): een wijk met jaren 90-woningen. De verduurzaamheidsmogelijkheden die ik in onderstaand artikel benoem, zijn van toepassing op woningen van deze leeftijd.

Mijn HR ketel is stuk. Is het slim nu van energiebron wisselen?

We moeten van het gas af, dus dan maar meteen doorzetten als onze gasgestookte er mee stopt? Het alternatief voor een HR-ketel, is voor bestaande woningen momenteel een hybride warmtepomp (gebruikt elektriciteit en zonne-energie van zonnepanelen). De techniek van hybride warmtepompen staat nog maar aan het begin. Het product is nu nog duur en verbetert zichzelf constant (minder luidruchtig, buitenunit ingebouwd in zonnepanelen, etc…). Verder is het nog niet duidelijk of we uiteindelijk wel een individuele warmtepomp nodig hebben of dat we aangesloten worden op een warmtenet. Dus beter nu nog maar een keertje voor ca. 1.500 euro een HR ketel aanschaffen.

Welke andere maatregelen kan ik nemen?

De woning beter isoleren is altijd goed. Voor jaren ’90 woningen kan gedacht worden aan (Tonzon) vloer-isolatie en het vervangen van de dubbele beglazing naar HR++ glas. Dit glas past in de huidige kozijnen, in tegenstelling tot het nog betere triple glas. Wie een opbouw heeft, kan veelal ook de dakisolatie verbeteren.

Veel woningen in de Strijp hebben al zonnepanelen. Met 12-15 zonnepanelen kun je in veel gevallen je hele energieverbruik zelf opwekken. Ik woon zelf in het Eilandenrijk in een ruime hoekwoning met gemiddeld 4 personen. Ik betaal 100 euro per maand aan energielasten. Deze kosten bestaan voor 90% uit gas.

Nu of later investeren in betere isolatie?

Dat hangt af van uw portemonnee. Uw spaargeld op de bank laten staan of investeren in isoleren? Het laatste zorgt voor veel meer rendement op uw vermogen in de vorm van flink lagere energielasten.

Geen geld op de bank? Zonnepanelen kun je tegenwoordig leasen en sommige banken geven leningen met gunstige voorwaarden af.

Momenteel zijn er diverse ISDE-subsidies beschikbaar voor investeringen in verduurzaming van de woning. Dit scheelt in de kosten.

Aangezien alle woningen vanuit het Klimaatverdrag verduurzaamd moeten zijn in 2050 en veel mensen dit nooit zelf kunnen betalen, is de politiek al langere tijd aan het nadenken over een gebouwgebonden financiering voor duurzaamheid

Dat ziet er zo uit:

Wie geen eigen geld heeft, sluit een lening af en betaalt maandelijks een deel daarvan met lage rente terug. Dit merkt de bewoner per saldo niet in de portemonnee, omdat zijn energielasten zijn afgenomen door de genomen maatregelen. Het nieuwe is dat de lening bij het huis hoort. Verhuist de bewoner, dan gaat het resterende deel van de lening over naar de nieuwe eigenaar.

Uw woning (ver)kopen?

Neem dan contact op met Foxyhome Makelaars: uw lokale CO2-neutrale makelaar voor Rijswijk en direct omliggende gebieden. Klik hier voor onze pakketten en eerlijke vaste all-in tarieven.

Dit artikel is geschreven door:

drs. Jeanette Hobo RC KRMT

makelaar en eigenaar