Een huis kopen in Rijswijk.

Huis kopen in Den Haag

De geschiedenis van Rijswijk

Het gebied rondom Rijswijk is tussen de achtste en de twaalfde eeuw ontgonnen. In deze tijd ontstond ook het dorp. Toch is uit onderzoek gebleken dat het gebied al duizenden jaren geleden bewoond is geweest en dat er in de Romeinse tijd een nederzetting was.
Rond 1500 telde Rijswijk ongeveer 500 inwoners en maar liefst vier kastelen: Steenvoorde, Te Werve, Den Burch en Te Blothinghe. In de zeventiende en achttiende eeuw ontwikkelde Rijswijk zich als een belangrijke buitenplaats voor adel, regenten en rijke kooplieden uit Den Haag. In deze periode verrezen meer dan dertig buitenplaatsen.
Prins Maurits liet er een uitgebreid stallencomplex bouwen en gaf stadhouder Frederik Hendrik opdracht om een paleis te bouwen, Huis ter Nieuburg. Hierk kwam in 1797 zelfs een einde aan de negenjarige oorlog met de Vrede van Rijswijk. In de achttiende eeuw werd het paleis afgebroken en kwam er een gedenknaald.

Uitbreidingen met de wijken Leeuwendaal, Eikelenburg en Rijswijk Buiten

Ondanks de vele buitenverblijven bleef Rijswijk een klein agrarisch dorp. Dit veranderde aan het begin van de twintigste eeuw, toen de gemeente besloot om Rijswijk uit te breiden. In de jaren twintig en dertig verrezen er nieuwe wijken, zoals Leeuwendaal. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Rijswijk zelfs zo hard dat het zijn plattelandskaraker verloor. Inmiddels telt Rijswijk meer dan 52.000 inwoners, mede door de recente ontwikkeling van Rijswijk Buiten en Eikelenburgh.

Nieuwbouwwoningen in Rijswijk

Ongeveer de helft van de Rijswijkse huizen zijn een koopwoning. Ondanks de lastige woningmarkt, is er toch wel wat doorstroom binnen Rijswijk. Dit wordt veroorzaakt door het grote nieuwbouwproject Rijswijk Buiten, dat tegen Delft aan ligt. In dit project worden in de periode 2013 – 20123 3.500 duurzame woningen gerealiseerd.  In Villapark Eikelenburgh, tegen Wateringseveld aan, worden ook enkele honderden luxe jaren 30-stijl woningen gerealiseerd. Daarnaast is en wordt een aan aantal kantoorpanden omgebouwd tot appartementen.

De Rijswijkse woningvoorraad

Rijswijk heeft veel stapelwoningen zonder lift, maar ook prachtige jaren 20 woningen in o.a. Leeuwendaal en ruime jaren 60 en 70 rijwoningen in o.a. Steenvoorde. De Strijp is een wat luxere woonwijk uit eind jaren negentig met diverse woningtypen, speels gedrapeerd rondom waterpartijen. Deze wijk is bekend om zijn vele initiatieven m.n. op het gebied van duurzaamheid.

Huis kopen Rijswijk doe je zo

Ben je op zoek naar een koopwoning in Rijswijk? Neem dan snel contact op met Foxyhome. Wij kennen de Rijswijkse woningmarkt op ons duimpje. Uw huis in Rijswijk verkopen? Wij realiseren voor jou de hoogste prijzen!