verborgen gebreken na oplevering

U koopt een woning en na oplevering blijken er (voor u) verborgen gebreken te zijn. Hoe wordt dit opgelost? Wie betaalt de rekening? U of de verkoper?

Verborgen gebreken na oplevering: wie betaalt de rekening?

Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden.
Na overdracht zijn de gebreken voor rekening van de koper met uitzondering van:
* ernstig gebrek
* gebrek dat ten onrechte niet gemeld is door koper

Bij ernstig gebrek kunt u  o.a. denken aan een wankele dakconstructie door rot of houtworm en ernstige lekkage.

Onderzoeksplicht, bouwkundig onderzoek en Ouderdomsclausule

Stel nu dat de verkoper werkelijk niet op de hoogte was van houtworm in de kap. Is hij dan verantwoordelijk voor dit verborgen gebrek? Dit valt te bezien. Als koper heeft u namelijk ook een onderzoeksplicht. Had u het zelf moeten zien? Heeft u er alles aan gedaan om het te weten te komen? Heeft u een bouwtechnische keuring laten doen? Zo nee, dan staat u een stuk minder sterk. Zeker bij oudere woningen en woningen met bijzondere constructies, raad ik aan altijd een bouwtechnische keuring door een erkend bureau uit te laten voeren.
Koopt u een oudere woning, dan staat er vaak een “Ouderdomsclausule” in de koopovereenkomst. Hierin wordt aangegeven dat u van deze woning niet mag verwachten dat hij aan de eisen van deze tijd zal voldoen. Indien u een koopovereenkomst met een dergelijke clausule tekent, wees er dan helemaal zeker van dat u het pand uitgebreid technisch heeft laten keuren. Bij verborgen gebreken heeft u namelijk een stuk minder kans op compensatie.

Aankoopmakelaar en rechtsbijstand

Kortom: indien u een fix verborgen gebrek ontdekt na oplevering, kan het flink touwtrekken worden tussen u en de verkoper. Zorg dus dat u het pand voor aankoop door een expert hebt laten onderzoeken, uitmondend in een rapport. Zorg ook altijd dat u een woning koopt met een aankoopmakelaar. Deze weet waarop u moet letten en kan u adviseren over een bouwkundig onderzoek.

Mocht u er niet met de verkoper uit komen, dan zijn er ook nog mogelijkheden om de aankoop en / of verkoopmakelaar aansprakelijk te stellen. Een goede makelaar is verzekerd voor deze aanspraken. Als u een bouwkundig rapport hebt van een gecertificeerd bouwkundige, dan kunt u die ook aansprakelijk stellen voor zaken die hij over het hoofd heeft gezien. Een rechtsbijstandverzekering kan in deze ook goed van pas komen.

Wilt u meer weten over hoe om te gaan met verborgen gebreken na oplevering? Klik dan op deze link.

Uw woning (ver)kopen?

Neem dan contact op met Foxyhome Makelaars: uw lokale CO2-neutrale makelaar voor Rijswijk en direct omliggende gebieden. Wij zijn professioneel en natuurlijk goed verzekerd. Klik hier voor onze pakketten en eerlijke vaste all-in tarieven.

Dit artikel is geschreven door:

drs. Jeanette Hobo RC KRMT

makelaar en eigenaar