Nieuwbouw is aardgasvrij

Sinds medio 2018 worden nieuw te bouwen woningen niet meer op het aardgasnet aangesloten. De meeste woningen worden NOM opgeleverd. NOM staat voor “nul-op-de-meter. Dit betekent dat de woning per saldo net zoveel energie oplevert, als dat hij gebruikt. De bewoner heeft dan geen kosten voor elektra.

Alternatieven voor bestaande woningen

Op termijn worden ook bestaande woningen afgesloten van het aardgasnet. Alternatieven voor  aardgas kunnen een warmtenet zijn, geothermie (warmtebronnen in de grond) of full electric. Om zo energiezuinig mogelijk te kunnen wonen, is een goede isolatie van de woning noodzakelijk. Gedacht kan worden aan het (opnieuw) isoleren van vloeren, wanden, dak, vervangen van het huidige glas voor HR++ glas of triple glas, etc. Ook kunt u denken aan het plaatsen van zonnepanelen.

Hoe krijg ik mijn woning energiezuiniger?

Van deze bovenstaande maatregelen zal uw woning een stuk energiezuiniger worden. Dit alles zal echter niet voldoende zijn om uw woning NOM te krijgen. Hierbij moet u ook denken aan een warmte terugwin installatie (WTW-installatie) voor lucht en douchewater.

Wat is een WTW? De WTW-installatie haalt de warmte uit de lucht die uit uw woning wordt geblazen en verwarmt daarmee de verse koude lucht, die wordt aangezogen. Hierdoor wordt de verse lucht opgewarmd, waardoor deze de temperatuur in de woning niet te veel verlaagd. Iets dergelijks bestaat er ook voor het douchewater. Het gebruikte warme douchewater, warmt het verse douchewater al deels op.

Voor het aanleggen van WTW-installaties, moeten buizen in en door vloeren worden aangelegd. Hier heeft u een voordeel als u een oudere woning heeft met houten vloeren. Heeft u een goed geisoleerde woning met betonnen vloeren met zeg een B-label, dan heeft u eigenlijk pech: het is bijna ondoenlijk hierin een WTW- installatie aan te leggen. Gelukkig bent u niet de enige.

Koop geen spullen, maar rendement!

Bent u geinteresseerd in het energiezuiniger maken van uw woning? Laat u dan door een deskundig adviseur adviseren. Kijk daarbij niet naar de spullen die hij aanraadt (tripple glas, voerisolatie, etc…), maar vraag naar het onderbouwde rendement wat deze maatregelen u opleveren.

Meer weten?

Vindt u het interessant om ook zelf op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie? Kijk dan eens op www.energielinq.nl. Wilt u een woning kopen en weten wat de energieverbetermogelijkheden zijn? Vraag het Foxyhome Makelaars Rijswijk en De Strijp.

Dit artikel is geschreven door: drs. Jeanette Hobo RC, makelaar.