De regels voor het energielabel gaan weer wijzigen. Dit heeft grote consequenties voor u als huiseigenaar. Lees dit artikel en bespaar uzelf veel tijd en moeite!

 

Het is al enige jaren verplicht om bij overdracht van de woning bij de notaris een energielabel te overleggen. Dit energielabel kun je aanvragen via de site www.energielabelvoorwoningen.nl. De kosten voor dit label zijn laag: voor 7 euro heb je hem binnen 2 dagen in je mailbox. Het energielabel is 10 jaar geldig.

Let op: u heeft nog een paar maanden de tijd!

Per 1 januari 2021 gaat de wet veranderen. De berekeningen onder de energielabels gaan wijzigen. De nieuwe regels vallen onder de noemer NTA 8800. Hierdoor kan het zijn dat uw huidige label gelijk blijft, een trede lager of hoger gaat. Dus heeft uw woning nu een label C, dan kan het onder de nieuwe regels een C blijven of een B of en D worden. Zonnepanelen worden in de nieuwe systemathiek minder positief beoordeeld dan nu.

Kom in actie en bespaar uzelf veel geld en moeite!

Het voert te ver om nu helemaal op de nieuwe systematiek in te gaan. Wat wel voor u van belang is dat u het nieuwe label niet meer online kunt aanvragen. Er moet een inspecteur bij u thuis komen om uw woning te bekijken. Ook moet u zelf allerlei bewijzen aanleveren (denk aan facturen) van de energetische maatregelen die u na bouw hebt genomen. U moet een heel dossier van uw woning aan de inspecteur overhandigen met daarin bouwtekeningen, detailtekeningen van de isolatie, bouwtekeningen en installatietechnische gegevens, facturen van uitgevoerde enerig-bespaarmaatregelen, etc). Kortom…dit kost u veel tijd en ook veel geld.

Regel een nieuw label voor tien jaar

Regelt u nu een energielabel voor een paar euro, over een paar maanden bent u hiervoor een paar honderd euro kwijt en loopt u ook nog eens de kans dat er onvoldoende inspecteurs (deze moeten opnieuw worden opgeleid) zijn, waardoor u niet tijdig in het bezit van een energielabel bent.

Daarom willen wij u de volgende tip geven: regel voor eind 2020 een nieuw energielabel via bovengenoemde site voor uw woning. Dan heeft u voor 10 jaar een geldig label. Verkoopt u uw woning binnen tien jaar, dan heeft u het energielabel alvast geregeld. Dit scheelt u veel geld en moeite.

Uw woning verkopen? Neem contact met ons op

Bent u van plan binnenkort uw woning te verkopen? Neem dan contact ons op. Wij zijn uw makelaar voor Rijswijk met veel verstand van zaken, zeven dagen (en 5 avonden) service met een glimlach en uiterst sympathiek geprijsd.