Inleiding

De methodiek achter het energielabel gaat per 2021 wijzigen. Er komen nieuwe regels aan, onder de naam NTA8800. Het label nieuwe stijl gaat u veel geld kosten: rond de 200 euro. Vraag daarom nog dit jaar een label aan voor 6 euro! Update: in november 2020 heeft de Tweede Kamer aangegeven het niet acceptabel te vinden dat burgers vanaf 2021 een paar honderd euro kwijt zijn aan een woninglabel. Het kan dus zijn dat de regelgeving toch nog wijzigt!

Wat zijn de consequenties van de nieuwe regels

Behalve dat het flink duurder wordt om om vanaf 2021 een energielabel aan te vragen, is het mogelijk dat uw huidige label wijzigt onder de nieuwe regels. In veel gevallen zal het label echter gelijk blijven, maar het kan ook een trede slechter of beter worden. Woont u nu in een woning met label D, dan kan dit dus volgend jaar een C,D of E label worden. De schiloppervlakte van een woning gaat meer meetellen dan nu het geval is. Dit is een nadeel voor vrijstaande, half vrijstaande woningen en hoekwoningen. Heeft u een dergelijke woning, vraag dan zeker dit jaar een nieuw energielabel aan.

Tien jaar geldig

Het label dat u dit jaar nog aanvraagt, is 10 jaar geldig. Verhuist u binnen die tijd, dan hoeft u dus geen nieuw duur label aan te vragen.

Via deze site kunt u lezen hoe u een energielabel aan moet vragen. U heeft hiervoor uw DIGID nodig en u kunt het alleen voor een woning doen die op uw eigen naam staat (tenzij u een volmacht heeft).

 

Dit artikel is geschreven door:

drs. Jeanette I Hobo RC

Eigenaar Foxyhome Makelaars, Rijswijk