Niets leuker dan op huizenjacht gaan! Maar waar moet je dan allemaal op letten bij het kopen van een huis? Begin met het in kaart brengen van je woonwensen. Waar wil jij wonen? In wat voor soort huis wil je wonen? Liever een appartement of een huis met ruime tuin? Zodra je een idee hebt, is het tijd je financieel te oriënteren. Een financieel adviseur kan berekenen hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen.

Je moet 12.000 Euro aan eigen geld meenemen

Maar dan ben je er financieel nog niet. Sinds 2018 kun je niet meer hypotheek krijgen dan de (aankoop)waarde van de woning. Voor de overige lasten (2% overdrachtsbelasting, hypotheek-, notaris- en makelaarskosten), moet je dus zelf geld meebrengen. Bij een woning met een koopprijs van 300.000 euro moet je zelf al snel zo’n 12.000 euro aan eigen geld meebrengen! Voor waardevermeerderende verbouwingen kan vaak bijgeleend worden, maar heb je toch echt nieuw laminaat nodig en kunnen de muren ook wel een stuukbeurtje gebruiken? Dan moet je ook dat uit eigen zak betalen. Hou hier dus rekening mee!

Op huizenjacht met je aankoopmakelaar

En dan komt natuurlijk het allerleukste: op huizenjacht. Je kijkt op Funda, je schakelt een aankoopmakelaar in en bezichtigen maar. Niet iedereen kiest voor een aankoopmakelaar en dat is jammer. Het heeft namelijk heel veel voordelen. De makelaar kent de markt en weet of een vraagprijs reëel is. Hij weet ook hoe hoog je bieding voor een huis of appartement moet zijn, om een goede kans te hebben, de woning te kopen. De makelaar kan de aangeleverde technische stukken lezen als geen ander en ziet meteen waar de aandachtspunten zitten. Is de reserve van de VVE wel hoog genoeg voor de lasten van de komende jaren? Wat is de oorzaak van die grote scheur in de plavuizenvloer? De makelaar geeft ook aan wanneer het raadzaam is een bouwtechnische keuring te laten verrichten. En natuurlijk kan de makelaar al je vragen beantwoorden.

De koopovereenkomst van jouw appartement of huis

En dan heb je je droomhuis gevonden en je bod is geaccepteerd. De makelaar van de verkopende partij stelt het koopcontract van de aangekochte woning op. Jouw makelaar let er op dat de juiste clausules (zoals voorbehoud van financiering en evt bouwtechnische keuring) en data (transport datum, datum van storten waarborg, data van vervallen voorbehouden) en overige afspraken, goed zijn verwoord.
Een consument die een woning koopt heeft een juridische bedenktijd van 3 dagen, na ondertekenen van de koopovereenkomst. Tot die tijd kun je er zonder consequenties vanaf. Daarna is de koop bindend. Wil je er dan alsnog vanaf, dan kost je dat een boete ter hoogte van 10% van het aankoopbedrag van de woning.

Het transport: de overdracht van de woning

De notaris maakt de transportakte op. Hierin staan de gegevens van kopers en verkoper, de kadastrale data van de woning, beperkingen, etc. Ook de hypotheek wordt op de dag van transport ingeschreven. De notaris draagt ook hier zorg voor. De aankoopmakelaar controleert de akte op juistheid. Naast de betaling voor de woning, worden ook meteen de overdrachtsbelasting en de notariskosten gefactureerd. De door de verkoper voor het hele jaar betaalde belastingen worden verrekend met de koper. De notaris zorgt dat de transportakte en de hypotheekakte worden ingeschreven in de daartoe bestemde registers. Had de verkoper nog een hypotheek op zijn woning, dan wordt die hypotheek doorgehaald.

De sleutels

Als alles rond is bij de notaris, krijg je de sleutels van je nieuwe woning overhandigd. Het schoonmaken, verven en inrichten kan beginnen!  

Ook zo’n zin in een nieuwe woning? Neem dan contact op met Foxyhome Makelaars. Wij komen gratis en vrijblijvend uw huidige woning taxeren. Hypotheekadvies? Ook dat regelen wij voor je!