>

Nieuwsgierig naar waardebepaling huis? Als je je huis wilt verkopen, is het wel belangrijk te weten hoeveel het momenteel waard is op de markt. Je moet immers vaak ook weer wat anders terugkopen. Ook als je een huis wilt kopen is de waarde daarvan van belang. Je kunt namelijk niet meer dan 100% van de waarde van de woning financieren, dus te hoog bieden leidt tot een niet-financierbaar deel van de kosten. Maar hoe komt de makelaar nu tot een juiste waardebepaling of taxatie?

Waarop is de waardebepaling gebaseerd?

Een makelaar baseert zich op heel veel factoren. Hij bekijkt in woningmarktrapporten wat de waarde van de grond per vierkante meter doet in het gebied waar de woning staat en wat de gemiddelde opbrengst per vierkante meter woonoppervlak doet voor die specifieke woning (tussenwoning, hoekwoning, vrijstaande woning, gestapelde woning, etc…). Natuurlijk werpt hij ook een blik op woningsites zoals Funda en VBO.nl om te zien voor welke prijzen de woningen in de categorie van de te waarderen woning, te koop staan en voor hoeveel dit soort woningen recent is verkocht. Maar dat is natuurlijk niet alles.

Individuele woningkenmerken

De ene woning is namelijk de andere niet. Twee identiek gebouwde woningen kunnen in waarde heel erg van elkaar afwijken. Dit heeft o.a. te maken met de staat van het onderhoud, actualiteit van het sanitair en de keuken en de tuinaanleg. Hoe gedateerder en minder onderhouden een woning is, hoe minder mensen bereid zijn hiervoor te betalen. En zelfs dan is niet iedereen bereid (of heeft men gewoonweg de tijd niet) om de moeite te nemen een woning helemaal op te knappen.

Moet ik mijn woning opknappen voor de waardebepaling en de verkoop?

Logisch natuurlijk dat je woning minder waard is als hij slecht is onderhouden en gedateerd is. Maar is dat erg? Je hebt immers zelf ook geen geld uitgegeven aan de modernisering van je woning. Dat heb je in je zak gehouden, dus dat compenseert prima voor de lagere opbrengst. Maar is het slim je huis flink op te knappen voor de verkoop? Nee, zeker niet doen. Iedereen heeft namelijk zo zijn eigen smaak. Dus ga niet aan de gang met nieuwe badkamers en keukens. Wat je wel kunt doen is je buitenboel een goede schilderbeurt geven en je binnenmuren even een nieuw likje verf geven. Het kost weinig (zeker als je het zelf kunt doen) en het geeft het geheel een meer verzorgd uiterlijk. De kosten hiervan verdien je makkelijk terug in een hogere verkoopprijs.

Zelf de waarde van je woning bepalen via een website

Er zijn diverse websites waarop je het adres van je woning kunt intypen. Er rolt dan een waardebepaling uit. Vaak krijg ik de vraag of deze waardebepalingen accuraat zijn. Het antwoord is “nee”. Het is een leuke indicatie, maar zeker niet meer dan dat. Het feit dat financiers altijd een taxatie door een gecertificeerd taxateur laten uitvoeren en niet vertrouwen op dit soort sites, zegt genoeg toch? Wat is de waarde van jouw huis? Verhuisplannen of -gedachten? Voor waardebepaling huis, vraag deze gratis aan bij Foxyhome Makelaars.