Foxyhome makelaars bouwtechnische keuring

Een woning kopen die je niet dagelijks. Je zoekt al een tijdje en eindelijk heb je dan die droomwoning gevonden. Je ziet alleen de positieve punten en dat scheurtje in de muur? Ach….dat vul je wel op. Verfje er over een klaar. Maar wat voor verstand heb jij van de bouwkundige staat van de woning? Ik denk dat 99% van de mensen op deze vraag kan antwoorden: “Weinig tot niets”.
Wil jij het risico lopen dat je onverwacht tienduizenden euro’s extra in je woning moet steken? Wat als de balkon onder je (houten) vloer verrot zijn? Wat als die scheurtjes in de muur veroorzaakt worden door verzakkingen? Wat als er onder die mooie glanzende pas geschilderde kozijnen, houtrot schuil gaat? Is er asbest in de woning verwerkt? Is er betonrot? Hoe is het gesteld met de elektrische installatie? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Weet u het? Vast niet. Een bouwkundig inspecteur weet het wel.

Hoe gaat de bouwkundig inspecteur te werk

De bouwkundig inspecteur bekijkt voor u de gehele woning en geeft aan wat de gebreken zijn. Ook geeft hij aan wat de kosten zijn als u deze gebreken door een professioneel bedrijf laat oplossen. Is het sanitair verouderd, maar nog wel werkend? Ook hiervoor geeft hij aan wat modernisering u gaat kosten. In dit geval kunt u natuurlijk zelf beslissen of u direct het sanitair vervangt of dat u hier nog even mee wacht.

Wanneer is bouwkundige keuring niet nodig?

Hoe ouder de woning, hoe meer kans op gebreken. Ook bij een woning van bijvoorbeeld maar 15 jaar oud, kunnen interessante zaken naar voren komen bij een bouwkundige keuring. Je kunt denken aan o.a: optrekkend vocht uit de kruipruimte, lekkage van platte daken, defecte dubbele beglazing, slechte staat van kozijnen, oudere cv-ketel.
Conclusie: in principe altijd een bouwkundige keuring laten doen. Indien je een heel recente woning koopt en er zijn in de wijk geen problemen bekend met verzakkingen, zou je kunnen overwegen de bouwkundige keuring over te slaan.

Wat kost een bouwtechnische keuring?

Een bouwkundige keuring kost tussen de 250 en 550 euro. De kosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting in box 1. Let wel op dat je een goed bureau in de arm neemt.

Zoek een “RBI” om uw woning te keuren

De afgelopen jaren heeft een wildgroei aan bureaus die bouwkundige keuringen aanbieden plaatsgehad. Niet allemaal hadden ze de gewenste kwaliteit. Er was een keur aan keurmerken. Recent heeft de Stichting Nederlands Register Bouwkundig Inspecteur (NRBI) in een breed erkend kwaliteitskeurmerk opgericht. Veel kleinere merken zijn hierin opgegaan.
Het NRBI houdt een register bij van inspecteurs die voldoen aan heldere kwaliteitseisen. Deze kwaliteitseisen zijn in samenspraak met VBO Makelaar en andere marktpartijen opgesteld. Een Register bouwkundig inspecteur (Rbi) wordt onafhankelijk getoetst op kennis en op de kwaliteit van dienstverlening. De Rbi conformeert zich aan de gedragscode van het NRBI, de werkzaamheden vallen onder tuchtrecht en op de keuring rust een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een keuring met het Rbi-logo geeft daardoor meer zekerheid. Als u een Rbi-inspecteur aanbeveelt, weet u dat u goed zit. Zo waarborgt u uw onafhankelijke positie als makelaar naar alle partijen.

Wanneer is bouwtechnische keuring belangrijk tijdens koopproces?

Er zijn twee momenten waarop de bouwkundige keuring kan plaatsvinden. Het kan direct nadat mondeling (en via de mail) overeenstemming over de koop is bereikt. Het kost nu nog een aantal dagen voordat de officiele koopovereenkomst gereed en getekend is. In die periode kan de keuring plaatsvinden. Is alles goed, dan wordt de koopovereenkomst getekend. Je kunt de bouwkundige keuring ook in het koopcontract opnemen als ontbindende voorwaarde.

Als uit de de bouwkundige keuring blijkt dat per direct voor meer dan een x-bedrag aan onderhoud moet worden gedaan, dan vervalt de koop.

Goede bouwkundige inspecteur boeken via Foxyhome Makelaar

Wanneer is bouwtechnische keuring belangrijk? Als wij uw aankoopmakelaar zijn, verzorgen wij natuurlijk het gehele traject, inclusief de bouwtechnische keuring door een RBI-inspecteur. Voor meer informatie neem een kijkje op de website.