Een nieuw jaar: nieuwe regels

Ieder jaar verandert er wel wat in de belastingwetgeving. Wil jij weten wat er voor jou als woningbezitter fiscaal verandert in 2021? Lees dit artikel en je weet je alles!

Hypotheekrenteaftrek daalt

Tot een aantal jaar geleden was de hypotheekrente altijd aftrekbaar tegen het hoogste tarief waarin je inkomenstenbelasting betaalde. Betaalde je het toptarief: dan kon je de betaalde hypotheekrente ook tegen dit toptarief aftrekken. Een aantal jaren geleden is dit veranderd. Dit zal er over een paar jaar toe leiden dat hypotheekrente slechts tegen het laagste belastingtarief (nu iets meer dan 37%) mag worden afgetrokken. Voor 2021 kan hypotheekrente nog maar maximaal voor 45% fiscaal worden afgetrokken.

Eigen woningforfait daalt

Een klein positief puntje is dat het eigen woningforfait daalt van 0,6 naar 0,5%. Dit is het percentage van het forfait dat in de aangifte inkomstenbelasting wordt aangemerkt als “inkomsten uit eigen woning” en dus belast is. En jawel…hoewel de hypotheekrente niet meer maximaal mag worden afgetrokken, worden de “inkomsten uit eigen woning” wel tegen het maximale tarief belast.

Wet Hillen: al een tijdje afgeschaft

Voor mensen die hun woning al helemaal hadden afgelost, gold dat zij geen “inkomsten uit eigen woning” hoefden op te geven in hun aangifte. Zij hadden immers het voordeel van de renteaftrek niet meer. Een aantal jaren geleden is ook dit afgeschaft. Langzaamaan moet ook de groep die de woning heeft afgelost gaan betalen. Het wordt wel “de aflossingsboete” genoemd. Voor dit jaar moeten zijn 0,5% belasting betalen over 6,66% van het woningforfait.

Geen aftrek meer op onderhoud monumentale panden

In 2019 is de aftrek op onderhoud van monumentale panden afgeschaft. In plaats daarvan is een subsidieregeling in het leven geroepen. Ben je eigenaar van een een monumentaal pand en wil je de woning verbeteren? Kijk dan eerst even goed na hoe en of je voor subsidie in aanmerking komt.

Meer weten?

Vindt u het interessant om hierover zelf nog wat meer te lezen?  Kijk dan eens op https://www.wijzeringeldzaken.nl/actueel/veranderingen-in-2021-voor-woningeigenaren/ of op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/koopwoning/koopwoning . Overweegt u uw woning te verkopen en / of een woning te kopen?  Vraag het uw lokale makelaar: Foxyhome Makelaars.

Dit artikel is geschreven door: drs. Jeanette Hobo RC, KRMT.