Blog

Inleiding

Woning kopen tijdens de Corona-crisis? Het jaar begon mooi, maar aan het einde van het eerste kwartaal verzandden we wereldwijd in de Corona-crisis. Een crisis die we nog niet te boven zijn. Hoe reageerden de huizenprijzen hierop en wat verwachten we in 2021? Nu een woning kopen of wachten?

Waarom de prijzen niet daalden tijdens de crisis

De meeste deskundigen waren het er over eens in maart-april van 2020: de woningprijzen zouden gaan dalen (of minder hard stijgen) door de Corona-crisis. Mensen zouden zonder werk komen te zitten, geen geld hebben om een huis te kopen en de vraag zou afnemen. En als de vraag afneemt, dan daalt de prijs. In deze periode steeg de risico-opslag die de banken voor de hypotheekrente inrekenden, waardoor de te betalen rente voor de consument steeg.

De rentstijging was echter van korte duur en tot op heden dalen de rentes nog steeds. Wil je meer weten? Klink dan hier: https://www.actuelerentestanden.nl/laatste-rentewijzigingen.asp.

Het aantal ontslagen in Nederland viel ook behoorlijk mee, omdat de overheid brede steunpakketten instelden. In de loop van het jaar hadden mensen er vertrouwen in dat deze crisis niet langdurig zou zijn, omdat er vaccins in de maak waren. Ook overheerst het gevoel dat daarna alles weer terug naar normaal zal gaan en dat de economische teruggang snel verleden tijd zal zijn. Dit alles bij elkaar -en de zwaar overspannen woningmarkt die we al jaren hebben- heeft er voor gezorgd dat de woningprijzen flink door zijn blijven stijgen.

Cijfers t/m september 2020

Er zijn 20.600 woningen verkocht t/m het derde kwartaal van 2020. Dit is 12,6% meer dan een jaar daarvoor. De prijzen zijn landelijk met 9,9% gestegen en een gemiddelde woning kost nu 345.400 euro. De prijsstijging in Zuid-Holland was 8,5%. Wil je hier meer over lezen: Klik dan hier: https://www.woningmarktcijfers.nl/userfiles/pdf/news/35450_ook_in_september_meer_woningen_verkocht._koopsom_stijgt_naar_nieuw_record_1.pdf.

Met de rente gaat het ook nog steeds de goede kant op tijdens de Corona-crisis. Zoals je hierboven kunt lezen, is de trend momenteel nog steeds dalend. Je kunt al onder 1% rente een hypotheek met rentevasteperiode van 10 jaar vinden en voor 20 jaar start het bij 1,26. Wil je meer weten over de huidige rentarieven: klink dan op de link https://www.actuelerentestanden.nl/pages/rente/hypotheekrente-overzicht/10-jaar-rente-vast.asp .

Hoe gaat de markt zich verder ontwikkelen?

Wat de vraag naar koopwoningen betreft: de overheid heeft een aantal maatregelen genomen waardoor het voor starters (gedefinieerd als personen t/m 35 jaar) gunstiger is een woning te kopen. Zij betalen voorlopig geen overdrachtsbelasting. Dit zal naar verwachting een prijsopdrijvend effect op de markt hebben. Verder is de verwachting dat we snel weer uit het economische Corona-dal zullen klimmen, hoewel we een aantal goede bijkomstigheden van deze crisis naar verwachting zullen houden. Je kunt hierbij denken aan meer thuiswerken en minder zakelijke vluchten. Door dat eerste zien wij dat mensen nu al woningen verder van hun werk af kopen. De woningen in de buiten randstedelijke provincies worden aantrekkelijker en de prijzen hiervan trekken al enorm aan. Zolang de ECB haar politiek van rente laaghouden door massa’s geld bij te drukken blijft doorzetten, dan zal de rente ook laag blijven. Langzamerhand beginnen zij hierover overigens bedenkingen te krijgen, omdat het gewenste effect niet (geheel) bereikt wordt.

Nu kopen?

Dus…. Woning kopen tijdens de Corona-crisis?Wie aan het begin van de Corona-crisis bewust wachtte op de prijsdaling van woningen, heeft de boot gemist. De prijzen stijgen nog steeds door en er zijn voor de korte termijn zeker geen signalen dat hier een einde aan gaat komen. Heb jij een mooie woning op het oog? Ga er dan voor!

Laat je adviseren door onze makelaars. Het levert je per saldo alleen maar geld op! Je hebt iemand die tegenwicht biedt aan de verkoopmakelaar van de andere partij. Wij zorgen dat je de juiste prijs biedt omdat wij de markt kennen, wij kunnen de risico’s van de woning inschatten (achterstallig onderhoud, scheuren, verborgen gebreken), wij weten hoe we zaken uit moeten onderhandelen, wij zorgen dat de juiste papieren naar de notaris en verkoopmakelaar gaan, wij controleren alle stukken. Omdat wij ook onze diploma’s voor hypotheekadviseur hebben, kunnen wij ook uw hypotheekvoorstel doornemen.

 

 

Dit artikel is geschreven door:

drs. Jeanette I. Hobo RC KRMT

Eigenaar Foxyhome Makelaars, Rijswijk